onsdag 11 augusti 2010

Nytt från Orrefors och Kosta Boda

Igår var jag och tittade på Orrefors och Kosta Bodas höstkollektioner 2010. Här några av nyheterna.







Lena Bergström, en av Orrefors duktiga formgivare, var en av de som var på plats och berättade om sina nyheter. Lena Bergström är inte bara väldigt duktig och har gjort mycket fint, hon är också väldigt sprudlande och härlig att lyssna på. Hon visade upp sina nykomlingar till Carat. En ny modern barserie som bestod av sköna drink glas, snygga proppar för vin- och barflaskor med inspiration hämtad från Stockholm, New York och Tokyo och små ljuslyktor, allt med vackra och skönt slipade former.

Edgy heter Martti Rytkönens strama moderna ljuslyktor som ger möjlighet till egen design genom att man kan vrida och vända på lyktorna i sina former.


Ludvig Löfgren fanns också på plats. Han brukar alltid ta ut svängarna och gör ofta lite galna saker, så även den här gången. Tatto heter den nya serien, och just tatueringskonsten har länge inspirerat glaskonstnären Ludvig. I Tatto har han utvecklat en helt ny målningsteknik med miljövänliga färger där hela mönstret får ett stämplat uttryck.

Earth heter Bertil Valliens serie med fyra olika glober, där varje glob har sitt karaktäristiska hus och budskap. Namnen är My Garden, Home, Winter Garden och Lonely House.

Ulrica Hydman-Valliens nya serie Charms var betydligt lugnare i färgskalan än vad man brukar se hennes glas i. Fina färgkombinationer tycker jag.

Anna Ehrners Glimmer passar fint till jul, ja speciellt stjärnan ger julkänsla. Ledsen att börja på att prata om jul när sommaren fortfarande är här...men själv så har jag en hel hög med julpressvisningar framför mig i veckorna som kommer. Ja, ja, det här jobbet innebär liksom att jag alltid ligger ca 1/2 år i förväg. Mer jul kommer framöver.

Åsa Jungnelius Make Up serie har utökats med läppar, finns förutom i rött även i svart och gult. De svarta rektangulärt formade vaserna i skrivpappersformaten A6, A5, A4 heter Print. Färgerna är målade med en helt ny teknik där ingen pensel används utan hela vasen läggs i färgen för att skapa det konstnärliga mönstret, alla vaser får därför ett individuellt och unikt uttryck. Dom här gillade jag!

Den här kristallserien heter Armadillo och formgivaren är Martti Rytkönen. Inspirationen till den ovala formen har han hämtat från den skålformade skölden hos ett bältdjur!

Nobel, design Gunnar Cyrén, och djävulsglaset har funnits ett tag men varje år byts ett glas ut och får en ny färg. I år är det glaset handmålat i orange.

Och till sist tänkte jag visa Ingegerd Råmans Crystal Eye Grandma i två nya varianter.

Inga kommentarer: